Noni Sok - Eliksir Zravlja

Prednosti i mane biljke Morinda Citrifolia i njenog najvažnijeg proizvoda Noni Soka. Zdravstvena korist Nonija. Diskusija o bioaktivnim supstancama ovog soka i ostalih voćnih i povrtnih sokova.

Noni Biljka - Opis, Pregled i Istorijat

nonisok | 01 Decembar, 2011 12:31

noni drvo

Noni Biljka

Drugi zajednički naziv (i): Noni plod, Noni sok, Indijski dud, Morinda, Svinjska jabuka, Meng koedoe, Mora de la India, Divlji bor

Naučni / medicinski naziv (i): Morinda Citrifoliju

Opis

Noni Morinda ili Noni biljka je tropska zimzelena biljka koje raste na Tahitiju i drugim ostrvima Pacifika, kao i u delovima Azije, Australije, Južne Amerike i na Karibima. Stablo može narasti do visine od 10 metara i nosi plod veličine krompira. Plod počinje kao zelen i sazreva do žute ili bele boje. Sok, voće, kore i lišće koriste se u biljnih lijekovima i u polinezijskoj narodnoj medicini.

Pregled

Nema pouzdanih kliničkih dokaza da je Noni sok učinkovit u sprečavanju i lečenju raka ili bilo koje druge bolesti kod ljudi. Iako su životinje i laboratorijske studije pokazale neke pozitivne učinke, proučavanja na ljudima tek su na početku. Istraživanja su u teku  da se izoluju različita jedinjenja u Noni biljci, tako da se dalje testiranje mora obaviti kako bi saznali da bi korisnost ove biljke bila i naučno dokazana.

Kakva je korist od Nonija?

Zagovornici tvrde da Noni plod i sok mogu da se koriste za lečenje raka, dijabetesa, bolesti srca, problema sa holesterolom, visokim krvnim pritiskom, HIVom, reumatizmom, psorijaze, alergije, infekcije i upale. Neki veruju da voće može osloboditi od sinusnih infekcija, menstrualnih grčeva, artritisa, čireva, uganuća, ozleda, depresije, senilnosti, slabe probave, ateroskleroze, ovisnosti, prehlade, gripe, i glavobolje. Nadalje se tvrdi da sok može izlečiti ogrebotine na rožnici oka.

U Indiji, koristiti se noni kao lek za astmu i dizenteriju, a narodni iscjelitelji na Pacifičkim ostrvima su ga koristili za mnoge vrste bolesti. U Sjedinjenim Američkim Državama, neki Noni distributeri promovišu ga kao opšti tonik, stres reliever, pročistać, kao i suplement u ishrani. Više o zdravstvenoj korristi videti ovde.

Koji se delovi Nonija koriste?

Delovi biljke Noni se koriste kao sok, tonik, topao oblog, ili čaj. Sok ima neugodan ukus i miris. Neki zagovornici takođe savetuju konzumiranje soka, pomešanog s drugim sokovima i aromama za maskiranje njegovog neugodnog ukusa. Lišće i kora se ponekad prerađuju da bi se dobio tečni tonik za probleme sa mokraćnim putevima, mišićima ili zglobovima. Nezreli Noni plod se pretvara u pire i dodaje na posekotine i slomljene kosti. Zrelo voće koristi se kao topao oblog za lice ili kao lek za kožu, rane, čireve, ili infekcije. Čaj od lišća biljke se koristi kao lek za tuberkulozu, artritis, reumatizam, i kao anti-aging tretman.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Noni proizvodi se prodaju u različitim oblicima, uključujući sok, ekstrakt, prah, kapsule (dodaci prehrani i suplementi), kao krema za čišćenje lica, gelovi za kupatilo i sapuni. Noni distributeri često preporučuju da se pije na prazan želudac.

Noni voćni sok i dodaci od Nonija sadrže različite količine vitamina C i A, kao i minerale u tragovima.

Istorijat Nonija

Noni plod je popularan već stoljećima među Polinežanima. Tokom Drugog svetskog rata, vojnici stacionirani u južnom Pacifiku jeli su Noni voće kao dodatak ishrani. Tokom proteklih nekoliko godina, proizvodi od noni biljke su postali dostupni u trgovinama zdrave hrane u Sjedinjenim Američkim Državama i posvuda po svetu.

Ima li kakvih problema i komplikacija?

Sigurnost i dugoročni učinci Noni soka i ostalih noni proizvoda nisu dobro poznati.  

Sok od nonija ima značajnu količinu kalijuma, što je ekvivalent sličan kao kod soka od paradajza ili sok od naranđe, a može predstavljati problem za ljude s bubrežnim bolestima i drugima koji moraju ograničiti unos kalijuma. Noni sok je takođe bogat šećerima, što se mora uzeti u obzir kod osoba s dijabetesom i drugim bolestima gde je ograničen unos kalorija. Noni takođe može prouzrokovati promenu boje urina na ružičastu ili crvenkastu boje.

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb